Agyagozás, gyurmázás

Kézműves agyagok

Lepje meg ismerősét névre szóló bögrével, illatmécsessel, fűszertartóval, vagy bármilyen Ön által készített agyagtárggyal. Agyagozzon gyermekével, mert az fejleszti kézügyességét és kreativitását, és az egyik legkedveltebb kreatív hobby technika.

Amire szüksége lehet:

  • Tál
  • Kartonpapír
  • Vászondarab
  • Ragasztószalag
  • Olló
  • Fanyelű ecset
  • Íróka
  • Kis műanyag tál
  • Szivacs
  • Sodrófa
  • Egy kivágó eszköz
  • Valamilyen deszkalap a szárításhoz

A kézműves agyag vízzel puhítható, nedvesítsük be, és gyúrjuk addig, amíg könnyen összenyomhatóvá válik.

Amennyiben egy tárgy eltörik, vagy már nem tartanánk meg, csak puhítsuk fel ismét vízzel, és formázzuk meg újra.

Annak érdekében, hogy ne száradjon ki, a fel nem használt kézműves agyagot csomagoljuk zacskóba.

Az agyag kiégetésével elkészül a cserép, amelyet már nem oldhatunk fel vízzel.

 

Agyagdarabot célszerü agyagvágó dróttal vágni.

A levágott darabot pl. fa rajztáblán nyújthatjuk sodrófával lapossá. Ha az agyag hozzáragad a táblához vagy a sodrófához, akkor túl puha.

Ezt elkerülhetjük pl. egy erős vászondarabbal, ha azt az agyag alá terítjük, a sodrófát pedig mindig középről a szél felé hengergetjük. 

Az agyaglapot fontos forgatni a berepedezés és a leragadás elkerüléséért. Az elérendő vastagság kb. 0,5 cm.

A már kész munkát szellős és meleg helyen ajánlott kiszárítani.

Helyezzük nedvszívó alapra, pl. rajztáblára vagy újságpapírra. A tárgy megrepedhet, ha nem tud alulról száradni, ez miatt érdemes azt többször átforgatni.

Javasolt a már száraz tárgyakat jól kinyomkodott szivaccsal áttörölni annak érdekében,hogy a felület simává váljon, és az esetleges hibák eltűnjenek.